Virus-vernis (VI) : Covidioten

“Zonder titel” , een beeld uit 2004 van Herman Makkink, Westerpark – Amsterdam

Als je koolstof -waar ook het menselijk lichaam voor een groot deel uit bestaat- voor langere tijd onder hoge druk plaatst ontstaat er een diamant. Toen in Maart de samenleving gedwongen een pas op de plaats moest maken onder de druk van een pandemie zag ik overal voorbeelden van de veerkracht en de Goedheid van de gemiddelde mens, los van winkelkarren die volgeladen met toiletpapier die over een parkeerplaats wereden gerold waarna de plotseling zeer begerenswaardige lading in de achterbak van een Audi A3 of iets dergelijks verdween dan.

Tijdens de afgelopen maanden heb ik vaak nagedacht over de verhoudingen tussen de menselijke geest en het menselijk lichaam. De menselijke geest zou, als er los van neurotransmitters en neuro-receptoren al sprake zou zijn van een fysieke component, net zo goed uit datzelfde koolstof kunnen bestaan. Wij doen het als soort gewoonweg ontzagwekkend goed als de druk hoog is. Er ontstaan pas problemen als de druk minder wordt, hoewel er dan een prachtige kern is die flonkert en schittert in het licht valt het vieze en incomplete residu van de buitenkant als los zand uit elkaar.

Zeker op “sociale” media is het een kwestie van de gifbeker/smeltkroes leegdrinken eer de diamant op de bodem zich weer laat zien.

Dat zie je nu dus ook terug in onze samenleving. Niet alleen 17 miljoen voetbalcoaches, maar ook 17 miljoen virologen, gedragsdeskundigen en statistici. Gooi nog wat samenzweringstheorien die al honderden -zo niet duizenden- jaren lang de ronde maken in de westerse wereld in die smeltpot en wat je krijgt is een ondrinkbaar mengsel van geschifte melk met een vleugje koolstof – met op de bodem een onzichtbare diamant waarvan naar het formaat slechts gegist kan worden.

Je zal altijd figuren hebben zoals de mensen achter viruswaanzin/waarheid (de eerste naam dekte de lading van dit clubje beter IMHO), die denken dat ze beschikken over meer kennis dan de mensen die er daadwerkelijk decennia lang mee bezig zijn geweest om die kennis te vergaren en nog veel belangrijker: te toetsen. Zo bleek mijn naamgenoot de Hond opeens ook heel veel verstand te hebben van de verspreiding van virussen binnen een populatie zonder immuniteit. Begon te janken (…) over het feit dat de wetenschappers van het RIVM niet met hem wilden praten. Op zich niet onlogisch, hij heeft immers geen gerelateerde vakkennis. Zijn verweer? “Ik ben demograaf, dat is ook een wetenschappelijke discipline”. En dat klopt, maar als ik mijn been breek ga ik ook niet naar een gynaecoloog – hoewel dat ook een arts is.

Wat mij vooral opvalt is dat de mensen die economische schade oplopen het hardste schreeuwen. Dat is begrijpelijk, maar ook sneu. Ga je werkelijk economische belangen zwaarder wegen dan het sociale contract dat van kracht is binnen je samenleving? Ga je daadwerkelijk een deel van je samenleving (“dor hout¨ werden ze snerend genoemd door een over het paard getilde opiniemaakster op leeftijd) opofferen zodat je kroeg wat langer open kan blijven?

Ik zal mij in deze post niet verlagen tot een Ad hominem, omdat dat ook een zwaktebod is. Maar de Hond, Paul Elstak, Dj Jean, Doutzen Kroes, Lange (eigenlijk: Bange) Frans, Thomas Berge, Willem Engel, Thierry “de maatregelen zijn zwaar overdreven” Baudet…wat ontbreekt in deze lijst zijn mensen met opleiding eń/of werkervaring in een aan deze kwestie gerelateerd vakgebied; Het kan dus goed zijn dat deze mensen na een paar uur facebook, twitter en google ¨research” ten prooi vallen aan het Dunning-krugereffect. Kort samengevat (ook ik ben wel eens te lui om op een linkje te klikken) :

Incompetente mensen overschatten nogal eens hun eigen kunnen en daardoor wanen ze zich bovengemiddeld competent. Mensen die werkelijk bovengemiddeld competent zijn, hebben daarentegen de neiging hun eigen kunnen te onderschatten. Minder competente mensen slaan zodoende hun eigen capaciteiten hoger aan dan zij die veel competenter zijn.

Bron

Het ergste is dat een groot deel van deze mensen er van overtuigt lijkt te zijn dat de VVD er op uit is om onze complete economie aan gort te helpen vlak voor de verkiezingen van 2021. Die ze volgens diezelfde mensen gaan verbieden/eindeloos uitstellen, zodat ze meer macht hebben.

De VVD. De VVD. Als het nu over de SP, Groen Links of de Pvdd gegaan zou zijn..maar uitgerekend de partij die alles ondergeschikt maakt aan het (groot)kapitaal?

Serieus?