Nerd-rage

“[naam van groot webhostingbedrijf] met [mijn naam] , goedemorgen!”

“Goedemorgen, je spreekt met Henk uit Schubbekutteveen. Mijn saait leg eruit!”

“Dat is niet zo mooi meneer, heeft U even een klantnummer en/of domeinnaam voor mij, dan ga ik even in mijn systeem kijken!”

Hier valt meestal een stilte waarin Henk uit Schubbekutteveen tussen zijn papieren begint te zoeken. Inmiddels pak ik mijn stressballetje en begin er zachtjes in te knijpen..

“wee wee wee punt mijnachterlijkecaviasitewaargeenhondooitnaarkijkt punt en el”

“Dankuwel meneer, ik zoek U even op in de database. Oh, ik zie het al. U heeft factuurnummer 78979 niet voldaan, en die staat al meer dan twee maanden open dus hebben wij de site offline gehaald om Uw aandacht te trekken.”

Hier valt meestal een geschokte stilte (die ik voor mij zelf opvul door even met mijn stressballetje te spelen), die vervolgens meestal doorbroken wordt door een opmerking in de trant van

“En daarvoor halen jullie mijn saait (niemand kan dat woord fatsoenlijk uitspreken? WTF) offline? DAT KAN ECHT NIET! WETEN JULLIE WEL HOEVEEL BEZOEKERS IK MISLOOP? IK EIS SCHADEVERGOEDING! PLAATS DAT DING METEEN WEER TERUG!”

Op dit punt slaak ik meestal een hoorbare, diepe zucht. Oh God nee, niet weer die discussie.

“Meneer, mag ik U even wijzen op onze algemene voorwaarden waar U mee akkoord gegaan bent toen U een wettelijke overeenkomst betreffende de dienstverlening van ons aan U aanging? Daarin staat duidelijk omschreven dat wij ons het recht voorbehouden om de dienstverlening al dan niet tijdelijk te onderbreken als U Uw betalingsverplichtingen niet nakomt. Het spijt mij dat dit U zo persoonlijk lijkt te raken, en ik snap dat het vervelend is, maar wij staan hierin volledig in ons recht. Ik kan en mag de site pas weer online plaatsen vanaf het moment dat de betaling op onze rekening is bijgeschreven”

Hier volgt onvermijdelijk een bullshit verhaal over waarom Henk uit Schubbekutteveen dik 2 maanden ( 3 herinneringen) te laat is met betalen. Ik heb mij weten aan te leren om op de gepaste momenten een “ja” of een “uhuh” te plaatsen zonder dat mijn sarcasme er te dik op ligt.
Steevast komt het er op neer dat er een belofte volgt om meteen te betalen, onvermijdelijk gevolgd door een smeekbede om de saait weer online te plaatsen.

“Het spijt mij meneer, maar zoals ik al eerder aangaf : Ik kan en mag de site pas weer online plaatsen op het moment dat mijn systeem aangeeft dat aan de betalingsverplichtingen voldaan is. Kan ik verder nog iets voor U betekenen?”

(Op dit punt wentel ik mij even in mijn verdorven machtsgevoelens en is de grijns bijna hoorbaar)

“Dit is geen manier van met betalende klanten omgaan! IK PIK DIT NIET IK GA METEEN BIJ JULLIE WEG! IK LAAT HET NIET HIERBIJ ZITTEN!!”

“Dat klopt meneer, dit is geen manier om met betalende klanten om te gaan en dat doen wij dus ook niet. Dit is onze manier om met niet betalende klanten om te gaan, en die is erg effectief gebleken. Overigens wil ik U er even op wijzen dat U Uw domein niet bij ons kan wegverhuizen voordat er aan de betalingsverplichting is voldaan. Tot slot wens ik U een fijne dag verder!”

klik

En zo gaat het maar door. Het leven van een helpdesknerd gaat helaas niet altijd over rozen ;). Mijn persoonlijke ergernis top tien :

10
Bel ons niet als je internet eruit ligt. Onze internet verbinding werkt prima (xs4all!) , en wij zijn een webhoster en géén internetprovider. Ja, je website staat op het internet. Ja, die doet het (mits je betaald hebt). Waarom denk je in godsnaam dat je iedere maand 30 euro aan fucking Ziggo betaald? Ga hen lekker lastig vallen en ga vooral NIET lopen zeiken dat ik je niet wil helpen. Dat klopt overigens, ik WIL je ook niet helpen maar dat heeft er vooral mee te maken dat ik je niet KAN helpen omdat ik niet voor Ziggo/Upc/Kpn werk. DUH!!!!

09
ALs je naar een helpdesk belt, zorg dan ALSJEBLIEFT dat je een duidelijk omschreven vraag/probleemstelling hebt. Ik verwacht totaal geen technische kennis van je (daar ben ik immers voor) maar met “hij doet het niet” kan ik vrij weinig als je niet eens een klantnummer of foutmelding kan noemen. “hij doet het niet” (zo heb ik inmiddels mogen leren) kan betekenen dat je hele internet eruit ligt (zie 10!), je email niet werkt, je site gehacked is, je zelf je site verneukt hebt met uploaden, of zelfs dat je het icoontje van Internet Explorer niet kan vinden omdat iemand je desktop leeggehaald heeft.

08
Ik hoef niet te weten dat je op een hippe Macbook werkt. Echt niet. Nog sterker : Ik wil het niet weten. Mac gebruikers zijn in mijn ervaring een elitair kutvolkje dat zich beter voelt dan windows gebruikers, en dat tegelijkertijd te stom is om een fucking email account toe te voegen aan hun mailprogramma. Ja, ik ben een windows gebruiker. HAHAAH! Ja! Rotzooi he? Guess what : Ik geef geen support over email programma’s (veel succes met de Mac support lijn!) en mijn Thunderbird staat prima ingesteld.

07
Vraag niet meteen naar die gast die je toevalligerwijze de vorige keer geholpen heeft. Ja, we zijn een groot bedrijf. Toch hebben wij evengoed maar 8 medewerkers, en je spreekt met de eerstelijns helpdesk. En weet je waarom ik er zit? Voornamelijk om te zorgen dat jij de mensen die belangrijkere zaken af te handelen hebben niet gaat lastig vallen met je verzoek om een wachtwoord voor je controle panel. Daarom zal ik je altijd vragen wie je bent en waarom je specifiek naar die medewerker vraagt. Wil je daar geen antwoord opgeven? Dan wens ik je met een mierzoete stem een fijne dag en hang ik gewoon op. Daar ben ik namelijk voor.

06
Noem mij geen Nerd, vooral niet als het gaat om JOUW onkunde met betrekking tot computers en de werking van het internet of je webpagina gaat. Ik heb je nummer, je adres gegevens en je persoonlijke website met een paar muisklikjes tot mijn beschikking. Noem mij één keer te vaak “Nerd” en ik kom vannacht naar je huis, vermoord je hond en kinderen, verkracht je vrouw (en als ik echt gekke zin heb verkracht ik je hond en vermoord ik je vrouw!)voor je ogen en snijd je verraderlijke strot open om het bloed uit je halsslagader te kunnen drinken. Vind je dat Nerderig klinken?

05
Fijn voor je dat je Linux gebruikt. Echt! Ja, ik ben zelf ook een voorstander van opensource software, en dan niet alleen vanwege het oer-Hollands “GRATIS” principe. Nee, ik steun daadwerkelijk het principe erachter. Maar, verwacht echt niet van mij dat ik volledig op de hoogte ben van alle ins en outs van het obscure tien jaar oude scriptje dat jij op je webpagina hebt draaien. Dat maakt mij namelijk niet dom, het geeft aan dat ik weleens in bad ga en *shocking* ook wel eens buiten de deur kom. Precies ja, in die echte wereld waar jij zoveel over hoort terwijl je je dagen slijt in World of Warcraft dat je heel stoer via Cedega/Vmware emuleert zodat je het in Gentoo kan spelen.

04
Deze is erg voor de hand liggend, maar ehm..
Zoek eerst even uit of je wel daadwerkelijk klant van ons bent voordat je mijn tijd gaat verdoen aan een lulverhaal van dik tien minuten waarin ik alle ins- en outs van je ge-wel-di-ge bedrijfje te horen krijg. In die tien minuten had ik een peuk kunnen roken, kunnen pissen, aan mijn piemel kunnen krabben, mijn mail kunnen checken, een ticket kunnen afhandelen of…en hier gaat het wil worden..iemand te woord kunnen staan die WEL klant is bij ons.

03
Lieve Here God, als U dan per ongeluk toch mocht bestaan..Zou U dan alstublieft dat smerige werk van de Duivel dat zich Microsoft Frontpage noemt van de aardbodem kunnen laten verdwijnen? Het is een kutprogramma, het kan zich niet aan de standaard conventies houden omdat Microsoft dat niet nodig vind, ik heb nog nooit in mijn leven een mooie webpagina gezien die gemaakt is in dat bijelkaar geraapte stukje rotzooi code en en en
De EERST VOLGENDE KEER DAT IK WEER EEN COMPLETE WEBSERVER MOET RESETTEN OMDAT EEN OF ANDERE RANDDEBIEL VOOR DE 6E KEER DIE DAG DE MAPPENSTRUCTUUR OMZEEP HEEFT GEHOLPEN MET DAT KUTPROGRAMMA GA IK GEITEN OFFEREN AAN SATAN GODVERDOMME

02
Als je site gehacked is omdat jij te stom bent om je verouderde Joomla installatie bij te houden, ga dan niet boos tegen mij doen omdat wij je site offline halen. Dat doen wij, omdat er WEER een phishing site van Paypal op onze webserver stond. Je kan best hoog van de toren gaan blazen over onze beveiliging, maar probeer in je achterhoofd te houden dat wij honderden webservers hebben en over de 20.000 websites. Daar worden zelden hacks in geplaatst, tenzij mensen zoals jij te achterlijk zijn om de software die ze gebruiken up to date te houden. Geloof mij, onze webservers zijn veilig. Totdat JIJ het verneukt met een stukje software waar meer beveiliginslekken inzitten dan er ooit in Internet Explorer gezeten hebben.

01
Ja hoor, je krijgt van mij een nieuw wachtwoord. Nee, ik ga dat niet veranderen in “geheim” of “welkom”. Nog sterker, ik laat er automatisch één genereren waarvan ik zeker weet dat het veilig is. En met alle respect, als je zelfs te stom bent om op de “Wachtwoord vergeten?” link te klikken die onder de login van je webmail of controlepanel staat..dan ga ik je ook niet toevertrouwen hoe je zelf een nieuw wachtwoord kan instellen. Gewoon, om je te pesten.